Bijesni Orlando, Ludovico Ariosto Prepričano lektira

by - 2:29 PM

Na čelu kršćanske vojske koja brani Pariz franački je kralj. Njegova dva najsjajnija viteza su Orlando i njegov rođak Rinaldo. Oni su obojica zaljubljeni u kćerku kitajskog kana Angelicu. Orlando i Rinaldo su rođaci, ali i veliki suparnici u borbi za Angelicu. Angelica je prije voljela Rinalda, ali nesreća je bila u tome što su oboje pili vodu iz magičnog izvora. Ona je pila vodu ljubavi, a on vodu omraze. Angelica je, povrijeđena, kasnije pila vodu omraze, a Rinaldo vodu ljubavi. Tada zaljubljeni Rinaldo počinje tražiti Angelicu, koja mu stalno izmiče, kao i također zaljubljenom Orlandu. Karlo Veliki zbog toga pokušava iskoristiti situaciju. Odlučio je iskoristiti Angelicu kao nagradu onom ratniku koji ubije više Saracena, ali Angelica, odbijajući sve najslavnije vitezove, uspijeva pobjeći. Orlando i Rinaldo kreću u potragu za njom. Rinaldo doživljava mnoge čudesne pustolovine. Videći da Angelica nije u Parizu želi ju nastaviti tražiti, ali Karlo Veliki mu naloži da ode u Englesku potražiti pomoć. U svom traganju ponovno dolazi do magičnog izvora i popivši vodu, izliječi se od ljubavi. Tako se rješavaju Rinaldove ljubavne brige i on je opet spreman pridružiti se ostalim vitezovima u velikim bitkama.Paralelno s tom radnjom pratimo ljubavnu priču o Bradamanti, ratnici i Rinaldovoj sestri, te saracenskom vitezu Ruggieru. Bradamante je silno zaljubljena u Ruggiera, a i onu nju. Nakon brojnih događaja, Bradamante i Ruggiero svojom ženidbom ispunjavaju proročanstvo. U to vrijeme borbe za Pariz su sve žešće. Saracenski kralj Agramante podmeće požar u Parizu. Kada situacija izgleda bezizlazna i kada bi logično bilo da Saraceni nadjačaju vojsku Karla Velikog, Ariosto pokazuje da su svi događaji plod njegove iluzije i poigravanja likovima i situacijama. Javlja se motiv čudesne kiše, koja uspijeva ugasiti požar. U tom trenutku, ponovno se vraća Rinaldo i pomaže Karlu Velikom, a Angelica nailazi na ranjenog mladića, saracenskog pastira Medora. Angelica se zaljubi u njega, a kasnije se njih dvoje vjenča.D

ok Orlando u svojim lutanjima naiđe na drvo u kojemu su bila urezana imena Angelice i Medora. Videći to on poludi od ljubomore. Prvo juri za Angelicom u Španjolsku, prepliva Gibraltar i dospije u Afriku. Orlando je izjedan ljubomorom izgubio razum. Ariosto mu želi pokazati snagu, ali i veličinu njegovog ludila. Oslobodi Orlanda ljubavi i on se  može vratiti u borbu. Ep se završava velikom bitkom za Pariz. Ona završava pobjedom kršćanske vojske Karla Velikog. Orlando i Rinaldo više ne luduju za Angelicom jer je ona s Medorom pobjegla na Istok.
Ep je pisan u strofama od osam stihova- oktavama. Stih je većinom dvanaesterac. U epu se koristi mnogo stilskih figura i slikovitih motiva, kao što su: aliteracije, poredbe, personifikacije, epiteti, anafore i metafore.
Naslov: Bijesni Orlando
Vrsta djela: viteški ep
Glavni likovi: Orlando, Rinaldo, Angelica
Vrijeme radnje: vrijeme imaginarne opsade Pariza
Autor: Ludovico Ariosto
Bilješka o pjesniku Ludovico Ariosto rođen je 8. rujna 1474. godine. Njegov otac bio je Niccolo Ariosto, zapovjednik Citadel of Reggio, a majka Alessandra.
Bio je talijanski renesansni pjesnik koji je pisao talijanske, ali i latinske stihove, renesansne komedije i satire, a najpoznatije djelo mu je viteški ep Bijesni Orlando.
Umro je 6. srpnja 1533. godine u Ferreri, vjerojatno zbog tuberkuloze koja je u to doba harala Italijom.

You May Also Like

0 komentari